Varje dag startar nya människor sina egna företag i Sverige och med tillkomsten av sociala medier och digital teknik är det lättare än någonsin att förverkliga din idé. Men med så många människor som vill bryta sig in i entreprenörskapets spännande värld, så är det otroligt tuff och stenhård konkurrens inom många olika branscher. Så hur lyckas man?

Det här guiden kommer att ge en översikt över processen för att bli en framgångsrik entreprenör – från första steget till implementering. Guiden tar upp allt du behöver veta om företagande, men i ett kort format. Så att det är enkelt för dig att få en grundlig förståelse kring hur ett entreprenörskap fungerar och hur du kan lyckas.

Börja med affärsidén innan du startar ett företag

Entreprenörskap är en handling av innovation, design och ledning. Det handlar i grunden om att hitta nya idéer och utveckla dem till företag. Framgångsrika entreprenörer är framförallt kreativa och inte rädda för att ta risker.

De flesta misslyckanden inträffar eftersom grundarna av företaget inte gjorde tillräckligt med research innan de startade sin verksamhet och hade en dålig affärsidé. Om du vill bli framgångsrik som nyföretagare är det oerhört viktigt att ha en bra affärsidé och sedan en utmärkt plan för hur du kan genomföra den. Prova att göra detta:

Begränsa först din idé och gör en grundlig research. Försök att besvara frågor som:

  • Vilken bransch faller min idé under?
  • Hur kommer jag att tjäna pengar på den?
  • Vad kostar det att starta mitt företag och hur ska jag minimera det?
  • Hur många människor är det i den här branschen? Och hur stor är marknaden?

Säkerställ att du har nog med kapital

För att starta upp ett företag måste du ha tillräckligt med pengar för olika omkostnader. Dessa inkluderar den initiala investeringen, kostnaden för material som behövs för affärsverksamheten och ett kassaflöde som behövs för att upprätthålla företaget i början.

De flesta företag genererar vinst först under andra halvan av sitt första år. De har vanligtvis en begränsad inkomstkälla de allra första månaderna. Det är viktigt att skapa en plan i enlighet med detta så att du kan räkna ut hur mycket pengar ditt företag kommer att tjäna – eller gå med i förlust – under dessa tidiga månader. Har du inte nog med kapital, då måste du söka extern hjälp genom till exempel ett banklån eller ta in en investerare.

Starta företag i Sverige – så gör du

Sverige är ett av de mest konkurrenskraftiga länderna och lyckligtvis är den svenska regeringen också mycket stödjande till entreprenörskap, så det är inte alls svårt för nya entreprenörer att starta en egen firma.

För att starta ett företag i Sverige behöver du lämna in en ansökan hos verksamt, vilket är

myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Välj företagsformen, fyll formuläret och vanligtvis får du svaret inom ett par arbetsdagar.