En sak många nya företagare tenderar till att negligera är logistiken. Man han en idé och vill direkt hoppa in på att realisera den. Det är också en anledning till att många företag fallit. Man fokuserar mer på att producera än på att tänka på hur produkterna faktiskt ska nå kunderna. Det här gäller framförallt för dig som driver en e-handel eller liknande. Men logistik är viktigt för alla företag. En sån sak som var du har ditt kontor eller dina lokaler belägna kan innebära att du blir mer eller mindre attraktiv som arbetsgivare.

Ta hjälp av proffs

Logistik är svårt. Som den berömde kinesiske generalen Sun Tzu sammanfattade det: logistik är skillnaden mellan kaos och ordning. De flesta företag är välbetjänta av att utse en särskild logistikansvarig. Och sen se till att han eller hon har rätt utbildning för rollen. Om ni inte har det rekommenderas att ni använder er av konsulter för era logistikfrågor.

Ha rätt hjälpmedel

Logistik handlar dels om att flytta saker från punkt A till punkt B. Men också om att de ska hålla längs vägen. Se till att investera i bra förpackningsmaskiner så kommer ni minska erat svinn. Förpackningsmaskiner är skillnaden mellan att leverera hela produkter och att leverera trasiga. Det senare kommer kosta er väldigt mycket i längden.

Tänk också på att bra logistik är en fråga om arbetsmiljö. Om ni skeppar många produkter behöver ni också ha tillgång till sådana saker som lastpallar, truckar och pallyftar.

Bra logistik kräver också bra IT-system. Se till att ha ett smart systemstöd där det går att se exakt vad ni har hemma och var det finns.

Logistik är en del av er strategiska planering

En logistikplan behöver dock inte bara täcka ert utflöde av produkter, utan även ert inflöde av olika typer av varor. Om ni inte har det ni behöver för att tillverka era produkter kommer produktionen stå stilla vilket tenderar till att kosta väldigt mycket pengar. Era anställda kommer fortfarande vilja ha lön, elbolaget vill ha betalt och så vidare. Det här gör att logistiken i allra högsta grad är en strategisk fråga. Inte minst då ett stort varulager också är en kostnad. Se till att hitta en balans mellan lagerhållning och just in time-delivery där det alltid finns tillräckligt mycket saker hemma för att ni ska kunna jobba. Men utan att er balansräkning påverkas av att ni har för mycket saker på lager.